HTML

kritiZa

Filmkritikák egyszerűen. Tweenertől lazán és humorosan.

Utolsó kommentek

Legenda vagyok

2008.02.13. 15:07 The Cube

A kulisszák mögött.

Mielőtt magáról a filmről beszélnék, elmondok néhány érdekességet a forgatásról, mert már az se volt semmi. Először is a teljes scriptet úgy engedélyezték, hogy igazából meg sem tekintették a fejesek (wow nagyon bízhatnak Mr. Francisben ).Ezen kívül rendező Francis Lawrence már-már korlátlan pénz felett rendelkezett a film leforgatására ezért lehetséges, hogy az összes New York-i jelenet tényleg a Nagy Almában készült és a zöld hátterek szóba se jöttek, ez jó pár millió dollárba belekerült, de mint mondtam a pénz nem volt akadály. Emellett ugye megszerezte főszereplőnek a jelenkor egyik legsikeresebb színészét Will Smith-t, aki már magában elvisz egy filmet, de erre szerencsére nem volt most szükség.

 

 


Az év filmje?

Számomra Az, én alapvetően imádom a horror filmeket kiváltképp a „zombis” horrort. De ez nem jelenti, azt hogy elfogult lennék vele szemben, mert ahogy más kritikákat olvastam ott is általában nagyon dicsérik, de egy film sem tökéletes és ez sem kivétel a szabály alól.

 

Rák vagy a világ vége?

 A történet lényege hogy felfedezték a rák ellenszerét és minden jól ment minden ember, akit az új vakcinával kezeltek meggyógyult, azonban a vírus egy ismeretlen véletlen folytán kiszabadul, és terjedni kezd a levegőben közben mutálódik. És ez a mutálódott vírus minden fertőzött élőlényt átalakít gyilkos mutánssá. Persze hogy minden nagyon stílusos legyen ezek a fertőzöttek nem bírják a napfényt így csak a sötétben tevékenykednek.  Persze a véletlen nem egyszer úgy hozza, hogy főhősünknek be kell mennie egy sötét házba stb.. Mivel Robert Nevell (Will Smith) az egyik tudós, aki létrehozta az ellenszert, itt marad és próbál gyógymódot találni az új vírus ellen. Arról hogy mi is történt igazán és hogyan halt ki szinte az egész emberiség nem sokat tudunk, de ez szerintem nagyon jó mivel nem szeretem az olyan filmeket ahol folyton mindent meg akarna magyarázni. Remek ötlet hogy a filmben egy csomó kis információmorzsa található, mint például kivágott újságcikkek és tévéközvetítések, amiket Will néz és persze az álmai is sokat elmondanak a kezdeti pánikról.

 

New York, New York…

 A film kezdőjelenete már megmutatja hogy milyen is New York 3 évvel a emberiség pusztulása után. Az hogy tényleg ott forgatták  a film külső jeleneteit nagyon feldobja a látványt mert őszintén megvallva a CGI nem képes visszaadni azt a nyers valóságot ami a film lényege. Hamar ráébredünk, hogy a milyen szörnyű érzés a magány,  Will a teljes őrület határán táncol és egyetlen társa a kutyája.

 

Félelemből ötös.
 

Az a jelenet mikor a vaksötétben bóklászik szerintem az egyik legrémisztőbb jelenet, amit valaha filmben láttam. Második megnézésnél is épp úgy féltem, ahogy legelőször. Ez nem az egyetlen ilyen rész a filmben szóval, aki horrort akar látni az nem fog csalódni.

 

 











A CGI halála és a sietség visszavág.

Végül jöjjenek a negatívumok: Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy lehet egy ilyen nagy költségvetésű filmben ilyen gyenge a CGI ? Egyszerűen botrány hogy mennyire valósághűtlenek a fertőzöttek, nagyon látszik a CGI munka, aminek nem kéne szembetűnnie ezért annyira jó, hogy valódi helyszíneken forgattak, mert ha a környezet is ilyen „remekül” sikerül akkor az egész film hangulata tönkrement volna. A másik a végső 20 perc, ami szinte teljesen össze van csapva, de nem úgy értem hogy rossz az a rész csak nagyon sűrűn jönnek az események. Ha úgy meg csinálták volna mint az elején, mikor Will magányos életét mutatják be nagyszerű lenne az egész, de úgy tűnik erre már nem szántak sok időt és ez a legnagyobb problémája a filmnek .


Legenda vagy Will!

 Miután ilyen bőséges kritikát írtam szerintem el tudja mindenki dönteni, hogy az ő ízlésének megfelelő-e a film. Számomra sokáig ez lesz az etalon, ha zombis horrorról van szó. A remek színészi munka és kiváló rendezés példája. És ugye a történet is egy remek könyv alapján íródott.

 

A végére a rádióüzenet fordítása:


A nevem Robert Nevell.

Túlélő vagyok New-Yorkból.

Az összes AM frekvencián sugárzom ezt.

A South Street-i kikötőben leszek minden nap, délben.

Mikor a nap legmagasabban jár az égen.

Ha odakint van.

Ha van valaki odakint.

Biztosíthatok ételt,… búvóhelyet,… biztonságot.

Ha van odakint valaki...

Bárki.

Kérem.

Nincs egyedül...
 

 

Végső értékelés: 92% (Látnod kell!)

Rendező: Francis Lawrence
Forgatókönyvíró: Mark Protosevich
Főszereplő: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan
Bemutató napja: 2008.01.03.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritiza.blog.hu/api/trackback/id/tr89337674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása