HTML

kritiZa

Filmkritikák egyszerűen. Tweenertől lazán és humorosan.

Utolsó kommentek

Aktuális (DVD megjelenés)- Nappali őrség

2008.03.08. 15:23 The Cube

 

A Nappali őrség az Éjszakai őrség folytatása nemrég megjelent kis hazánkban is DVD formában.

A filmtrilógia Szergej Lukjanyenko zseniális regénytrilógiája alapján készül.  Az alaptörténet nagyon röviden ennyi: A mai Moszkva utcáin, a hétköznapi emberek számára szinte láthatatlanul, a Sötét és a Fény erői vetélkednek. Ezeréves szerződésük értelmében az Éjszakai és a Nappali Őrség felváltva gondoskodik a két oldal közötti egyensúlyról. De persze ez az egyensúly kezd felborulni és egy esetleges újabb háború kitörése sem lehetetlen.

 
Pro, avagy a látvány és történet.

A filmet sokfelé úgy reklámozzák, mint az orosz Mátrix, nos ez a kijelentés persze szerintem is túlzó, de van valamennyi igazságalapja is: a látvány hihetetlen, olykor én is szájtátva figyeltem az elképesztő jeleneteket mivel ez egy fantasy, ezért természetesen rengeteg filmtrükk és digitális effekt található a filmben és mind nagyon rendben van. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legtöbb nagy Hollywoodi szuperfilmet megszégyeníti.

A film, ahogy mondtam Szergej Lukjanyenko azonos című kultikussá vált regénye alapján készült így szerintem nem is nagyon kell magyaráznom, hogy a film sztorija eredeti, fantáziadús és hihetetlen.














Kontra, ez is csak egy könyvadaptáció.

A legnagyobb probléma a regények filmvászonra vitelével, hogy egy regény nagyon hosszú történetet mesél el, amit teljes egészében lehetetlen egy filmben bemutatni, így a forgatókönyvírónak hihetetlenül nehéz feladata van. Néha sikerül a szinte lehetetlen: megragadni a regény történetének lényegét, hangulatát és nem feltűnő módon megvágni a sztorit. Ez sajnos ezúttal nem sikerült, a film elején még követhető a sztori, de később már amikor több szálra szétbomlik és kezd bonyolódni elég könnyű összezavarodni. Engem is nagyon idegesít mikor bármilyen előzmény nélkül, történnek események vagy a főszereplő rájön valamilyen rejtély megoldására, anélkül hogy láttuk volna egyáltalán nyomozni. De olyan is előfordul, hogy néhány képkockát bevágnak egy eseményről, ami fontos lenne a történetben de, nincs rá idejük, hogy rendesen bemutassák.

Végszó

 Minden hátránya ellenére mindenképpen ajánlom, hogy legalább egyszer mindenki nézze meg a filmet, persze csak miután az elsőt is megtekintettük. A látványvilág fergeteges és a sztori is elég elviselhető szinten bonyolódik, vagyis a film lényegét még így is megértjük.

 

Végső értékelés: 70%

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritiza.blog.hu/api/trackback/id/tr5371279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása