HTML

kritiZa

Filmkritikák egyszerűen. Tweenertől lazán és humorosan.

Utolsó kommentek

After Dark Horrorfest-Borderland

2008.04.01. 16:33 Tweener

Az évente megrendezésre kerülő horror fesztivál az After Dark Horrorfest idén 8 teljesen új, avagy eddig be nem mutatott horrorfilmel rukkolt elő. "8 Films To Die For" mottóval. A Nightmare man, a The Deaths of Ian Stone, és a Tooth and Nail után, a Borderland a negyedik After Dark film amiről írok a blogon, tehát pont a felénél járunk!

A hihetetlen csodálatos amerikai filmiparban, divat lett többnyire európai országokat elmaradottnak és kegyetlennek beállítani. Motel, Borat, Katakombák stb... És természetesen amerika #1... Mindegy, megint csak elkalandoztam. Mivel a készítők, most kontinensünk helyett Mexikót választották helyszínül. A mára már teljesen elcsépelté, és megkérdőjelezhetővé vált "based on a true story" azaz "igaz történet alapján" itt sem maradhat el.

Most már végre a kritikába is belekezdek! Tehát három fiatal srác, mexikóba látogat, hogy az egyetemi évek előtt rendesen kibulizzák magukat. Ahogy ez lenni szokott az első 40 percben minden renben megy, amikor a 'leggyengébb láncszemet', akiről természetesen végig sejteni lehet, hogy csupán áldozat szerepet tölt be, elrabolják, a santeriánista gonoszok, nem, nem sátánisták. Kik embereket áldoznak fel, avégett, hogy a drogokat sikeresen átvihessék a mexikói határon. A két haver, társuk kimaradása miatt a rendőrségre megy, ahol természetesen senki nem beszél angolul, hát fel vagyok háborodva, hogy nem képes mindenki megtanulni az amerikai nyelvet, szörnyű. Azért kerítenek egy rendőrt, ki egy kicsit beszéli a nyelvet, de nem hajlandó segíteni, hát ezek a paraszt nem amerikaiak, nem ugranak amikor valaki egy órára eltűnik.
Amint találnak segítséget a szervezet egy volt áldozatának személyében, véres(?) mentési akciót szerveznek, a jó fiú megmentése érdekében...





































Az After Dark filmek közül kettőnél, már megemlítettem, hogy nem elég véres, nem elég félelmetes. A Borderland legalább brutálisabb elődeinél, ugyan ijesztőnek ezt sem csúfolnám. Az egyik legnagyobb hátrány azonban a kiszámíthatóság, minden szereplőnek előre látod a sorsát, a bátor gyerek elbukik a túlzott merészségén, a gyáva a naívságában, az arany középutat választó, a végére pedig terminátorként győzi le a rosszfiúkat. Hmm, ezt mintha láttam volna már úgy 100 horrorban...
Negatívumként még mindenképp megemlítem, hogy a film egyszerűen nem tudott lekötni, a feszültség, ami például a The Mistben nagyon szépen fokozódott, itt egyáltalán nincs jelen, semmiféle eszközt nem vetettek be a készítők ennnek elérése végett. Pozitívumhoz, hát nem is tudom mit kéne, hogy írjak ebbe a részbe, talán a film színvilága, és a sátánista, elnézést santerianista oldalon lévő karakterek, illetve az őket eljátszó színészek alakítása, amit még pozitívumként tudnék megemlíteni.

____________________________________________________________________________
A végére következzen az értékelés, a The Deaths Of Ian Stonenál jobban, ámbár a Thoots and Nailnél kevésbé tetszett, így a pontszám 5/10 és 6/10 között kell, hogy alakuljon, mivel tizedes jegyekig nem akarok menni, a film egy 'erős' 5/10-et kap, még erre sem mondom, hogy nem ajánlom, de ha After Dark Horrorfest film, eddig a Nightmare man az abszolút nyerő!
____________________________________________________________________________

Pozitívum:+hangulat/színvilág
                +gonosz karakterek/színészeik alakítása
                +az eddigi legvéresebb After Dark film
Kontra:-feszültség hiánya
           -kiszámítható
           -igaz történet alapján(?)
           -12 egy tucat film

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritiza.blog.hu/api/trackback/id/tr47406761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása