HTML

kritiZa

Filmkritikák egyszerűen. Tweenertől lazán és humorosan.

Utolsó kommentek

Cloverfield (Moziban)

2008.02.23. 16:35 The Cube

 



















Áldokumentumfilmek jövője

Az Ideglelés egy alacsony költségvetés és a kreativitás szülte film, ami hatalmas világsiker lett, kézikamerával és ismeretlen színészekkel készült el és lett legenda. Megmutatta, hogy mennyire hátborzongatóan élethű lehet egy film, ha kézikamerával készül. Ám azóta nem készült még egy olyan film, mely teljes mértékben kézikamerával készült volna. Azonban mostanában ismét népszerű lett a kézikamera használata a gond csupán az volt, hogy rövid jeleneteknél használták, de sokszor pont ez lett a film legjobb, leglátványosabb része. Ezúttal egy valódi Hollywoodi film készült el teljes mértékben ezzel a módszerrel és a 30 millió dolláros költségvetés nem mondható kevésnek szóval a digitális trükkökre is maradt elég pénz.

 

Menekülés Manhatten-ből

A film egy búcsúbulival kezdődik, amit Hud barátunk egy kamerával „dokumentál”. Közben megismerjük a szereplőket és kapcsolatukat egymással.  Persze a parti hatalmas robbanások és rémisztő morajlások közepette ér véget. Ezután a film nagy része menekülésről szól.. Azonban ez nem lenne érdekes, hiszen ily módon hamar véget érne a film, viszont a társaság elindul, hogy megmentsék egyikőjük szerelmét, aki persze a város közepén került bajba, amit a szörny leginkább kedvel. Ha már itt járunk, igen láthatjuk a szörnyet teljes egészében nem is egyszer! De ami a leginkább megfogott, hogy sokáig csak a szörny és a katonaság csatájának hangját halljuk (a háttérben robbanások, gépfegyvertűz és a többször is feltűnő vadászrepülők és helikopterek) és a híradó tudósításaiból értesülünk a történtekről. Itt-ott elrejtve néhány információ, ami miatt majd érdemes lesz többször is megnézni a filmet. Bár néha kezd unalomba fulladni a film, de az a pár perc nyugalom nem okoz gondot mert utána úgyis jön egy újabb akciójelenet.

 

 
Eltűnve New Yorkban

A film producere J.J. Abrams jegyzi többek között a Lost című nagysikerű sorozatot is, ami erősen érezhető a film közben is. Akárcsak a Lostban itt sem tudunk meg túl sok mindent még a film végére is, megmaradnak a kérdések többsége, de mivel lesz folytatás akad majd alkalmuk megmagyarázni mindent. De szerintem senkit sem fog ez zavarni, mert így tényleg olyan érzésünk van, mintha csak egy menekülők lennénk, akik belecsöppentek a világ végébe és legfontosabb célunk a túlélés és a miértek megválaszolása nem olyan fontos.

 

 

Ilyen látványosan még nem pusztult el New York!









Bár már számtalanszor láthattuk a porral egyenlővé válni New Yorkot, de számomra ez volt a legjobb. Hihetetlen a film látványvilága, amire csak a film szállóigéjévé váló mondat lehet elég kifejező: Oh my God!! Lenyűgöző látvány mikor megpillanthatjuk a szörnyet, és ami még lenyűgözőbbé teszi, hogy ezúttal nem egy helikopterről filmezik, hanem a kézikamerának hála tényleg emberi szemszögből láthatjuk, hogy mennyire hatalmas. És talán ez jelent majd problémát, mivel ilyen remek a látvány és hang elég nehéz lesz otthon is ennyire remek élményben részt venni, legalább 5.1-es hangfalszett szükséges lesz és persze egy HD TV sem hátrány. Valószínűleg ez az első film, amit tényleg érdemes lesz Blu-Ray lemezes kiadásban megvenni. Addig is menjetek el a moziba és nézzétek meg teljes pompájában Manhattan pusztulását!

 Az alábbi linken megtekinthető egy koncept art a szörnyről (a film megnézése előtt csak saját felelősségre!):
http://patrick.ripp.eu/images/cloverfield_monster.png

Végső értékelés: 88%

Rendező: Matt Reeves
Forgatókönyvíró: Drew Goddard
Főszereplő: Lizzy Caplan, Michael Stahl-David, Jessica Lucas
Bemutató napja: 2008.02.14.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritiza.blog.hu/api/trackback/id/tr60351507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása