HTML

kritiZa

Filmkritikák egyszerűen. Tweenertől lazán és humorosan.

Utolsó kommentek

After Dark Horrorfest-Tooth and Nail

2008.03.30. 17:56 Tweener

Az évente megrendezésre kerülő horror fesztivál az After Dark Horrorfest idén 8 teljesen új, avagy eddig be nem mutatott horrorfilmel rukkolt elő. "8 Films To Die For" mottóval. A Nightmare man, és a The Deaths of Ian Stone után, a Tooth and Nail a harmadik After Dark film amiről írok nektek.


A hírhedt 2012 világvége őrület ebbe a filmbe és belevigyorog, miszerint 2012-ben a gázolaj elfogy, a tartalékokat pedig 1 éven belül feléljük. Mivel nincs üzemanyag, nincs áram, atomenergia, emiatt természetesen a hűtők sem funkcionálnak. Nincs étel, mindenki délre menekül, azonban ott sincs táplálék a rengeteg ember számára, ezért kitör a káosz és az anarchya. Háborúk, betegségek, és éhezés tizedeli a lakosságot, így végül csak az emberiség 2/3 része marad életben. Egyszóval az alapkoncepció nekem eléggé bejön, nem csak az érdekes apokalipszis 'levezetés' miatt, hiszen a dolognak durva valóság alapja van, geológusok szerint a föld olajkészlete véges, mégpedig annyira, hogy akár 5 éven belül elfogyhat a gázolaj! De ebbe ne menjünk bele, lényeg az, hogy a film elképzelhető és igencsak 'aktuális' világvégét tár elénk.






































Ebbe a szituációba csöppennek bele főhőseink, kik közül három férfi, éppen hasznosítható dolgok után járják a várost. Hirtelen egy sikolyra lesznek figyelmesek, odaérve látják, hogy egy fegyveres férfi áll, egy halott férfi teste felett. A támadó elfut, azonban a test mellett egy elgyengült nőre bukkanak, ki a segítségüket kéri. A csoport főhadiszállásukra,  egy elhagyatott kórházba viszik az csajt. Vezetőjuk a "prof" azonnal befogadja, úgy hiszi a nő szerelő tehetsége miatt még hasznukra válhat. A bonyodalom, mai filmekhez képest elég hamar már a 20. percben elkezdődik. A profot ugyanis este meggyilkolják, és testét elviszik. Hamarosan kiderül, hogy "Roverek", tehát emberi húsra szomjazó kannibálok vették célba a csoportot, és minden egyes este visszatérnek, és elvisznek egyet közölük, hogy megegyék.

Tulajdonképpen ez még mindeg nem egy rossz sztori, de valami végig hiányzott a filmnél, mégpedig az az igazi apokaliptikus hangulat! A 28 nappal/héttel később, Legenda vagyok, The Mist, mindhárom filmnél remekül érzékeltették a világvége hangulatot. És sajnos erre a filmre is azt mondhatom, hogy nem elég véres, nem elég félelmetes. Azért a The Deaths of Ian Stone-nál sokkal brutálisabb, talán félelmetesebb is, bár egyik filmet sem mondanám ijesztőnek. Aztán tele van a film hülyeségekkel, és olyan dolgokkal, ami teljesen lényegtelen. Hülyeségre példa, hogy a Roverek kb 20-an lehetnek, és minden este elvisznek, 2 vagy több embert, hát hihetetlen éhesek lehetnek...
Továbba teljes mértékben lényegtelen az, hogy az egyik kislány nem beszél! Ha belegondolok maga a lány is lényegtelen, két jelentősebb dolgot csinál a filmben, az egyiknél Spoilereznék, a másik pedig az mikor lelő egy kannibált, igaz a kislány lelövi a csúnya bácsit, de hopsz, hát nem kifelejtették abból a részből a drámát, mivel gyerek öl...ejnye-bejnye, no de mindegy. Hülyeséghez még annyi, mikor a a főszereplőnő a végső megmérettetéshez kifesti magát, egyféle harci díszbe, hogy ennek mi értelme? Az ilyen kifestős dolog két filmben jön be, az egyik a Predator, a másik pedig az Apocalypto. Kapunk még egy gyengécske csavart is, nem azért gyengécske, mert kiszámítható, magam sem gondoltam rá, mégsem üt akkorát.
__________________________________________________________________________
A sok fikázás ellenére az öszkép egy bőven nézhező kis film, tőlem 6/10-et kap, történetét tekintve sokkal, de sokkal jobb is lehetett volna, dehát Mark Young rendező nálam biztosan sokkal jobban tudja, mi kell egy apokalipszist ábrázoló kannibál slasherbe.
__________________________________________________________________________

Pozitívum:
+remek világvége elmélet
                 +érdekes koncepció
                 +elég hamar belecsapnak a közepébe
Kontra:-lehetett volna kicsit véresebb
            -szintén lehetett volna kicsit félelmetesebb
            -értelmetlen dolgok
            -nem üt nagyot a csavar
            -apokaliptikus hangulat hiánya

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritiza.blog.hu/api/trackback/id/tr79403420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása