HTML

kritiZa

Filmkritikák egyszerűen. Tweenertől lazán és humorosan.

Utolsó kommentek

Stephen King presents: The Mist

2008.03.23. 14:53 Tweener

Nem, nem a könyvről lesz szó, King neve csak azért van a címben, mert az olyan divat mostanság! Vegyük csak példának Clive Barkert:
-Clive Barker's Hellraiser
-Clive Barker's Undying
-Clive Barker's Jericho
-Clive Barker's Candyman
-Clive Barker's Books of Blood
-Clive Barker's Demonik
-Clive Barker's Clive Barker; és a többi...és a többi...
De ezzel nincs semmi gond I LOVE Clive Barker!

















Nah ezt csak azért írtam le, mert aki nem tudná a film King novellája alapján készült. Szégyen szemre azt nem olvastam, hiszen ha már horror/fantasy novella, akkor Clive Barker!


Hölgyeim és Uraim, a
The Mist kritika::

Egy hegyi kisvárosban, hatalmas vihar tör ki egy éjjelen, ez sok ember otthonát/családját teszi tönkre. A vihar másnapjára mindenki a 'város központi vegyesboltjába' vásárolgat szerszámokat konzerveket, no meg ami kell. A bolt felé egy átláthatatlan ködfelhő közeleg, ami azonnal félelmet kelt a lakosságban.Egy véres arcú öregember szalad ki a rejtélyes felhőből és ezt kiáltja:
-``Van valami a ködben˛˛

Innen le sem tudtam venni a filmről a szemem, hisz remekül érzékelteti a feszültséget, mind a dokumentumfilmszerű kamerakezelés, és a színészek játéka (persze ez nem minden szereplőre vonatkozik).



























A központi szereplő egy apa, aki kisgyermekét próbálja megvédeni az itteni eseményektől.
De mi is van a ködben?
Erről nem fogunk sokat megtudni, de ez egyáltalán nem baj, hiszen akkor a film horrorból átmenne egyféle fantasy/sci-fibe. A kisváros hegyein katonák kisírleteznek egy kapuval, ami párhuzamos dimenziókba vezet, innen szermazik a köd, és annak lakói, úgyvan lakói. Nem csak egy darab szörnyről beszélünk, óriás sáskák, pókok, rovarok és egyéb kreatúrák tanyáznak a homályban. A párhuzamos dimenzió, meg a hegyi kisérletek, senkit ne riasszanak el, ebből semmit nem fogunk látni, nem tudunk végig többet annál, mint aki személyesen átéli. Ez az ami nagyon tetszett a filmben!

A legenda vagyokkal ellentétben a szörnyek remekül ki vannak dolgozva és nagyon jól mutatnak a képernyőn. Persze itt könnyebb dolguk volt, ugyanis a ködben nem látjuk őket tisztán.



















De mégis ami ezt a filmet oly jóvá és varázslatossá teszi, az a nyomasztó hangulata. Ahogy a film végére már teljesen elvesztik a reményt. Mikor megpillantják az autóból azt a hatalmas szörnyet és kitudja már mióta mennek, a szemükben felcsillan az 'új varázsa', tudjátok az a:

-"Hejj, Né' má' Jani mekkora ez, a miez!"

De ottvan a kétségbe esés is, tudják már nincs remény. Ebben rejlik a film párhuzama is, minen 'ködös és reménytelen lesz'. Ezért ennek a filmnek jót tesz, hogy vontatottan indul. És egyre mélyebre visz a ködben.
És a befejezés, hát Zseniális, ugyanaz mint a novellának. Mellkason üt és lehangol. Tudjátok az olyan befejezés, ami napokig kísért és mikor a haveroknak meséled még akkor is kiráz tőle a hideg!
A Rendező sem akárki ám! Frank Darabont, akinek már köszönhetünk egy szintén nagyon jól sikerült Stephen King adaptációt a The Green Mile-t!
A filmnek talán vallási mondanivalója van, bár erről mindenki mást mond, és mindenki maga ítélje ezt meg, bár tudjuk, hogy Stephen nem tartózkodik az ilyenektől.

___________________________________________________________________________
Az értékelésem 7/10 lenne, de a befejezés felviszi 8/10 -ra és ez nem vicc! Mindenkinek ajánlom akár horror film kedvelő, akár nem. Ezt Látnod kell!
___________________________________________________________________

Pozitívum:
+Nyomasztó (apokaliptikus) hangulat
               +Feszültség
               +Remek történet
               +Rendezés
               +Szereplők
               +Befejezés!
Kontra:-Egyes színész játékok, hát..
           -Mikor a szörnyeket köd nélkül láthatjuk, nem a legszebb
          



















Stephen King is kap tőlem egy plussz pontot, mindenképp be fogom szerezni a könyvet is! Nem nagyon csípem Kinget, ír akkora baromságokat, hogy nem igaz. Gyilkos Autó, Támadó mosógépek és egyéb háztartási szerek... Előfordul, hogy jót ír és akkor igazán jót! De azért Clive Barker.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kritiza.blog.hu/api/trackback/id/tr80393453

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A köd (The Mist) 2010.09.03. 08:38:02

Alapsztori: Rejtélyes köd veszi körül a kisvárost, a köd pedig veszedelmes lényeket rejt. A lakosság egy része a szupermarketben ragad.Húzónév: Frank Darabont rendező / Marcia Gay HardenMűfaj: horrorTrailer ittAmire számítottam: A Stephen King adaptáci...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása